Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

nejlon

Fotók és érdekességek a nagyvilágból...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A világ leghumánusabb börtönje

2012.08.13. 13:02 nejlon

Mily meglepő, hogy, Norvégiában található ez a nem mindennapi létesítmény a Fengsel Halden börtön. A tervezők mindent megtettek, hogy hasonlítson a külvilágra, mert így könnyebb lehet a raboknak a visszaintegrálódás a társadalomba. Van itt LCD TV, kerámiával burkolt fürdőszoba, professzionális orvosi műszerek, pihenőszoba, sportlétesítmény, stúdió, üvegfallal körülvett park, konyha ahol főzni is megtanulhatnak az elítéltek.

Ez a börtön a nyugalom szigete, nincs izzadság szag, nincsenek bandaháborúk és nem erőszakolnak meg a tusolóban...

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

000.jpg

48 komment

Címkék: börtön Norvégia Prison Fengsel Halde

A bejegyzés trackback címe:

https://nejlon.blog.hu/api/trackback/id/tr664709776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.08.13. 15:13:18

Hát elég fura.
Ottani lakosokkal bejön de pl. kelet európai rabok esetében nem jönne be.

dzsedi 2012.08.13. 15:20:53

mögbaszod velnesz gecó ez nem börtön, láccik hó kevés a cigó arrfelé.

2012.08.13. 15:30:02

arról szól a dolog, hogy ott azt tartják fontosnak, hogy ne legyen visszaeső az illetőből és a jövőben tartsa be a szabályokat és nem azt, hogy szenvedjen és a bosszú érzése, ami nálunk a cél.

Sam the Ace 2012.08.13. 15:39:08

@mizant21: Igazad van, de azért tudod, ha az én családtagomat mészárolná le valaki, nem pont az lenne az első gondolatom, hogy hálaistennek az adómból majd olyan helyre kerül, ahol megtanul "visszaintegrálódni".. Milyen visszatartó ereje van egy olyan büntetésnek, ami egy csomó embernek nem az?

KolompárRómeó 2012.08.13. 15:44:24

@mizant21: Hát én itt szívesen lennék visszaeső.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.13. 15:54:05

Az ilyen helyekre nem a vadabb bűnözőket küldik, hanem csak olyanokat, akik enyhébb dolgokat követtek el.

Serenic 2012.08.13. 15:56:31

Börtönben nem csak elvetemült gyilkosok vannak. Itt a cél, hogy ne menj tönkre. Mindig a gyilkosokkal jönnek a kommentelők, de az egy nagyon kicsi része a bűneseteknek, amiért letöltendőt lehet kapni, 1-2 %.

A modern társadalmak a börtönbüntetést mintegy megörökölték az előző korokból, az emberi jogok nélküli társadalmaktól. Ez egy népszerű és egyszerű álcája annak, hogy "kezeljük a problémát". A valóságban nem így van, ez csak a "szőnyeg alá söprés", a vétkes el van tüntetve, de nem teszünk azért semmit, hogy jobb legyen.

Sokszor olvasom, hogy az az elvárás, a börtön büntessen, azaz egyfajta büntetőtábor felelne meg a lakosság egy részének (ami diktatúrákban meg is van, a magyar társadalom amúgy sem érzékeny a demokráciákra). Persze, ha mondjuk téged ültetnek le (miért? tévedésből, politikai okból, mert elcsalod az adót, mert elütöttél valakit, mert nem figyeltél oda és valaki súlyosan megsérült, vagy mert eleged volt és jól összeverted embertársadat, mert loptál, miután három éve nincs munkád, ezeket mind meg tudod majd magyarázni), akkor már nem ez a helyzet. Akkor fel fogsz háborodni a barbár viszonyokon és nem fogod érteni, miért a szenvedés, miért nem elég maga a szabadságvesztés.

2012.08.13. 15:58:00

@Sam the Ace: nézd ha kijön és adó fizető lesz belőle és nem megint kárt fog okozni és nem megint a nyomozásra, bírósági eljárásra és bebörtönzésre kell költeni az megtérül a társadalomnak. az a legdrágább, ha visszaesik.

a másik kérdésedre nyilván nem tudom a választ, de mondjuk lehetne az, hogy közösségként tekintenek magukra, ha valaki bűnöző lesz az a társadalom hibája is, mert nem tudott neki olyan körülményeket nyújtani, ahol megtalálta volna a számítását (az északi társadalmakban eleve jobban arra mennek, hogy nagyobb legyen az esély egyenlőség, magas adók nagy újraelosztás, rengeteget költenek oktatásra(nálunk ezt is vissza vágták éppen)). sacc olyan ez, hogy ha azt akarom, hogy a gyerekem tartsa be a szabályokat, sem az az egyedüli lehetőségem, hogy valami szigorú szenvedés teli büntetést helyezek elé, hogy ettől kell félned. azt remélem, hogy az emberek nem csak félelemből tartják be a szabályokat. érdekes lenne megnézni az ottani bűnelkövetések számát és azok súlyosságát.

nálunk: béna oktatás sokaknak --> szegénység (mert a fizikai munkát nem fizetjük meg, pont mert béna az oktatás és így sokan nem tudnak komoly tudást igénylő munkát végezni így szegények és bármilyen alacsony áron el kell vállalják) --> és hát mit kezdjünk a szegényekkel, akiknek a gyerekei jó eséllyel nem fogják betartani a szabályokat, mert tizen évesen még nem nyugszol bele hogy ez a sorsod: több börtönt építünk(ez történik most). és meg vagyunk lepve, hogy nem bírja a társadalom eltartani magát és eladósodás van.

egyébként én jártam (látogatóként) fiatal korúak börtönében és a legmegdöbbentőbb az volt, hogy nem csinálnak semmi olyat ott, ami segítene nekik tényleges élet pályát adni. és akkor persze ki ne fogadna arra, hogy majd mennek vissza a rendes börtönbe is.

2012.08.13. 16:00:55

@spontan: gyilkosokat is küldenek hasonló, sőt még szabadabb börtönökbe. lásd ezt a videót:
www.youtube.com/watch?v=Uj3SMiDvjdg
és itt az is elhangzik, hogy büszkék az alacsony visszaesésre.

Nick Leeson 2012.08.13. 16:06:11

Lenne értelme az ilyen börtönöknek...
Az olyan emberek akik tök apróságokért ülnek (a társadalom számára jóformán veszélytelenek, de a törvény betűje miatt le lettek csukva) azokat jobb lenne ilyen helyen elzárni. Nagyobb lenne az esély, hogy személyiség károsodás nélkül megússzák és visszailleszkednek. Aki meg a söpredék közé való, azt nyilván nem ilyen helyen kell hagyni szikkadni...

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 16:08:44

A kelet-európai, afgán, afrikai, ázsiai keményebb helyekről származó bűnözők konkrétan kiröhögik a norvég és úgy általában a nyugati igazságszolgáltatást.
Ott egy megfeszített élet munkájával sem teszel szert ilyen körülményekre, nekik ez nem büntetés valójában.
Érdemes pl. belga és holland börtönről készült dokumentumfilmet nézni, ott is elég király módon élnek a rabok. A helyieknek lehet, hogy ez büntetés, de egy bevándorlónak ez maga a paradicsom.
Nem csoda, hogy pl. orosz és balti csórók és hajléktalanok rendszeresen járnak Finnországba ülni... mint Magyarországon is a romák és hajlékonyok a zord tél elől bemenekülnek a jó meleg böribe.

Sam the Ace 2012.08.13. 16:09:39

@mizant21: Van igazság abban amit írsz és el is tudom képzelni, hogy innen olyanok kerülnek ki, akik inkább visszailleszkednek, mint itthon, de akkor sem tartom feltétlenül követendő példának azt, hogy csak ezt tartsák szem előtt. Ha valaki kegyetlen, előre megfontoltan cselekvő szadista gyilkos (most ez nyilván a szélsőséges példa), akkor ne luxus szanatóriumba küldjük, hanem szenvedni. A fiatalkorú bűnözők esetében viszont támogatnám egy ilyen intézmény felállítását, mert az való igaz, hogyha a hazai, hasonló céllal működő intézményekbe bekerül valaki, akkor abból biztosan visszafordíthatatlan lelki sérült válik és a büdös életben nem lesz hasznára semminek és senkinek, csak tovább árt magának és a körülötte élőknek is..

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 16:12:04

@Nick Leeson: Nyugi, aki nem veszélyes a társadalomra, azt el se ítélik vagy minimumra szállítják a büntetését, csak a törvény betűje miatt senki nem megy böribe, ahhoz már elég komoly dolgot kell elkövetni Magyarországon is.
Magyarországon nagyon visszafogottan alkalmazzák a szabadságvesztést, akármit is gondol a lakosság, hogy milyen sok ember van börtönben...
Lakosságszám arányában elég kevesen.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 16:17:18

@Sam the Ace: jártam már fiatalkorúak BV-jében és elmondhatom, hogy egyáltalán nem kemény hely
jó körülmények, foglalkoztatás, tanulási lehetőség, mint egy szigorúbb kollégiumban

amúgy akit fiatalkorúként szab.vesztre ítélnek annak elég komoly bűncselekményt kell elkövetni

csak sajnos már amikor bekerülnek a fiatalok, akkor több év kőkemény bűnöző múlt van mögöttük, nem ott bent válnak a gonosz börtönrendszer hatására szadista bűnözővé, hanem már jóval előtte

és sajnos nem olyan szellemi képességűek, hogy ott a pár hónap, év alatt hirtelen programozóvá vagy más jól fizető szakmára képezhetnék őket át

hatalmas lemaradást halmoznak fel már a kinti életükben, mire sittre kerülnek

Nick Leeson 2012.08.13. 16:17:42

@Madárfejű Lajcsika:
Szerintem nem így van de mindegy...
Diplomás középvezető, szarul áll zsetonilag, elsikkasztja kb. 1 éves fizetését a cégtől. A cégnek jóformán meg se kottyan... lecsukják 1,5 évre... Azóta sem tud újra középvezető lenni, pedig ha nem varrják be, rövid időn belül vissza is fizethette volna...
Szar ország, szar törvények... szar igazságszolgáltatás...

altimus 2012.08.13. 16:25:02

@Nick Leeson: ezert szerintem mindenhol letoltendot kapna, a sikkasztas az sikkasztas. persze lehet, hogy egy otszoros vagyonelkobzas is megfelelo buntetes lenne.

esoutankoponyeg 2012.08.13. 16:35:45

hehe, a cigók szétlopták volna. az lcd tvt a gatyájukban hordanák ki alkatrészenként.

Nick Leeson 2012.08.13. 16:40:46

@altimus: Szerintem ez sem igaz... nem mindegy, hogy kábszerre kell, vagy tényleg anyagi gondban van valaki. Másrészt az sem mindegy, hogy kitől és mennyit vesz el. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy sikkasztás és sikkasztás közt is van különbség. Mint ahogy a gyilkosság és gázolás közt is...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.13. 17:00:56

Nincs bandaháború, verekedés? Hát akkor mi értelme van bűnözni és börtönbe jutni???

hogyne,persze,igazad van! 2012.08.13. 17:08:36

@Gondolkodni Próbáló Birca: en is pont erre gondoltam,illetve meg arra,hogy ha "nem eroszakolnak meg a tusoloban" ,akkor mi ertelme van?wehehe..

bagir 2012.08.13. 17:11:29

Baszki a cigányokat innen erőszakkal, se lehetne kirakni. Az orosz fekete delfin, az a sitt, nem ez a szanatórium. A kollégiumunk ehhez képest a csillag volt.

csuvel 2012.08.13. 17:17:58

Ez egy wellness b+ nem pedig börtön!

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 17:30:54

@Nick Leeson: szerintem meg amit te írsz, az nem igaz
akit kitesznek a cégtől sikkasztás miatt, azt ugyanúgy vissza is vehetik, ha a cég úgy gondolja, hogy meg akar/tud bízni egy ilyen emberben

ha más céghez pályázik, akkor is simán felveszik, ha nekik nem gáz, hogy egy volt sikkasztó az illető

nem a böris múlt, hanem a sikkasztás miatt nem fogják szívesen látni az ilyen embert normális cégeknél

mondjuk azután, hogy egy évi fizetését elsikkasztotta, ne legyen sehol középvezető, de ez a személyes véleményem, lehet elmenni beosztottnak is, abba se hal bele senki, van élet és munkahely a vezető pozíciók alatt is...

egyszerű a recept: nem kell lopni, sikkasztani, emberek milliói nem teszik, nehogy már az legyen a normális, ha valaki nem normális

amerikai munkatapasztalatom alapján állíthatom, hogy a fejlett világban egy pohár vizet sem lophatsz, sikkaszthatsz el, nem bocsánatos bűn, akármilyen indokkal követed el

engem hidegen hagyna, hogy milyen anyagi gondok miatt adja a fejét bűnözésre és nem csak az általad szarnak nevezett országban van ez így, hanem bizony az egész világon

a te hozzáállásod alapján minden bűnre lenne tuti kibúvó

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 17:32:46

@bagir: az orosz fekete delfin egyáltalán nem keményebb, mint mondjuk egy amerikai maximum security börtön, csak szeretnek parádézni az oroszok a külföldi stábok előtt AK-kal a kezükben, de hidd el, hogy egy amerikai böri is van olyan rossz, mint a fekete delfin

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.13. 17:37:25

engem valami konkrét statisztika érdekelne az itt büntetésüket letöltöttek visszaesési arányairól. börtönbe ritkán kerül az ember véletlenül, ezért érdekelne, hogy az az ember, aki előtte nem tartotta be a kis játékszabályainkat, az a börtönbünti után miért tenné meg?

szerintem a visszaesés szinte törvényszerű, legyenek a börtönkörülmények bármilyen jók vagy rosszak is. a rabokat pedig sohasem a körülményeik zavarják (extrém esetektől eltekintve), hanem maga a bezártság ténye.

Rodolfo63 2012.08.13. 17:37:27

@Sam the Ace:

ki mondta, hogy életfogytos gyilkosokat őritnek itt?

Gonoszkistörpe 2012.08.13. 17:47:37

A teljes képhez tudni kell, hogy ki milyen körülményeket hagy a szabad világba,
Biztos van akinek ez büntetés és van aki esetleg vágyódik ide. Kérdezzünk meg egy afrikai elnyomott országban elítéltet, no meg egy Svédet. Szerintem jó az ha fejlett országokban így gondolkodnak, és nem az ember megalázása a cél. Az a szomorú hogy Európa közepén nekünk ez luxusnak tűnik!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.13. 17:55:34

@Madárfejű Lajcsika: Így igaz! Sőt az amcsiknak is vannak nagyon kemény átnevelő táboraik,ahol a nagymenő nigga meg latin gengszterek is sírvafakadnak még a kamera előtt is.Csak ugye ez nem akkora hír,mert milyen már,hogy a demokrácia és liberalizmus élharcosa bizony kénytelen saját bűnözőit erősen "antiliberális" módszerekkel büntetni.

Első mohikán 2012.08.13. 18:02:39

Hej, ha nálunk az árvaházak vagy az idősek otthona -vagy akár a kórházak- ilyenek lennének...

sírjatok 2012.08.13. 18:03:58

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:

TEÓRIA: az ilyen börtönökben azért kevesebb a visszaeső utána, mert ide eleve az ilyen elsőbűnös madarak kerülnek, akik közt default kevesebb a visszaeső.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.13. 18:10:19

@Gonoszkistörpe: Fizess több adót és itt sem lesz ez luxus.

Vagy hogyan gondoltad, fizessék a többiek?

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.08.13. 18:13:47

@sírjatok: @Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: nem igaz, hogy a rabokat nem a körülményeik zavarják, csak a bezártság ténye
gondolja bele egy dél-amerikai nyomortanya börtönbe, vagy Magyarországon a régi veszprémi várbörtönre, kecskeméti "luxus" börtönbe, ahova csak kivételezettek kerülnek

a visszaesés meg sokban függ az elkövetett bűncselekménytől: egy sima közlekedési nem biztos, hogy vissza fog esni, egy drogos már valószínű, egy karrier bűnöző, aki életében mást se akart csinálni, csak lopni, rabolni és ebből jól megélni meg szinte biztosan vissza fog esni

ha lecsuknak egy algériait Norvégiában, a büntetés letöltése után mondjuk kiutasítják, akkor ő már soha nem fog visszaesni Norvégiában... Algériában, vagy máshol a Európában meg elég valószínű, hogy igen, mert semmihez nem ért

az átlag norvég sittes meg kap valami munkát a böri után, amiből kényelmesen megél, így könnyebben belátja, hogy nem érdemes visszaesni

egy olyan csóró országban, ahol a kinti népességnek sincs munkája, a visszaesés is valószínűbb, mert egy frissen szabadult tuti nem fog tudni elhelyezkedni

a börtönkörülményeknek nem sok köze van szerintem a visszaeséshez szerintem, inkább az egyén hozzáállásának és a szabadulás utáni megélhetési esélyeinek

Utcai Vegyes 2012.08.13. 18:18:04

Semmi erőszak, nincsenek bandák, kedves fegyőrök...

Dögunalom lehet itt ülni.

sírjatok 2012.08.13. 18:37:42

@Madárfejű Lajcsika: "ha lecsuknak egy algériait Norvégiában, a büntetés letöltése után mondjuk kiutasítják, akkor ő már soha nem fog visszaesni Norvégiában..."

Haha, igaz!

Baptista Barry 2012.08.13. 19:12:38

Bezzeg sátoraljaújhelyen....

Gáborom 2012.08.13. 19:52:30

@mizant21: ....azaz ebből is látszik,hogy milyen rettenetesen elmaradott a mi kis hazánk, mert ezt az elvet sokan képtelenek megérteni errefelé.
És ahogy mennek a dolgok, nem is fogják, pedig nem arról van szó, hogy ne csukjuk le hanem arról, hogy ne kelljen újra és újra mert az nagyon drága mulatság....
De az ész helyett nálunk az indulat ünnepli diadalát.

bagir 2012.08.13. 20:00:46

@Madárfejű Lajcsika: Én ezt nem állítottam, csak ez van közelebb. Az usákokban nagyon sok olyan szigorú tartózkodási hely van, pl: Tent CIty, az általad említettek, ahol még azt is megbánja a kliens, hogy megszületett, szigorúan, a demokrácia alapján. Mondjuk láttam a ruszkit a gumibottal virítani, hát kurvára bőkezű volt vele, de azért a 140 kilós néger smasszernek is nagy tekintélye van a 12-es Mossberg-el a kezében.
Summa summárum: egyetértünk.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.08.13. 20:34:23

Baszki, van egyáltalán valami, amire ebben az országban nincs pénz??? Burzsujisztán.

Tóth Ágas 2012.08.13. 20:36:21

@chipanddale74: attól sokkal jobb minőségűnek tűnik.. :))

Vamzer · http://bortonszleng.blog.hu 2012.08.13. 20:45:36

Mifelénk azért egészen másként zajlik az élet, például:
bortonszleng.blog.hu/2012/08/13/bestazni

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.13. 21:02:45

@sírjatok: hát ez lehet. @Madárfejű Lajcsika: arra próbáltam kilyukadni, hogy társadalmi normákat nem fog tanulni senki a börtönben, sem jóban, sem rosszban. aki ugyanis fiatal felnőttkorára nem tanulta meg az alapvető szabályokat, az aligha fogja ezt elsajátítani a börtönben.

nincs itt valaki börtönviselt? érdekel a véleménye. kamunickkel is jó.

Gonoszkistörpe 2012.08.14. 07:19:15

@Anti Anyag: Tévedésben vagy én fizetem az adót ,és egyébként nem érdekel a börtönök állapota, nem kívánok oda menni. Én azt tartom szomorúnak hogy ez luxusnak számít, vagy ha úgy tetszik sok gyereknek még az ebéd is luxus. Egyébként nem hiszem hogy a börtönöket kellene feltuningolni. Egyébként ezt a legkönnyebb mondani "fizess több adót" amióta az adót bevezették mindig tisztességesen fizettem minthogy alkalmazott fagyok és levonják. És TE?

sirT 2012.08.14. 11:11:56

Valaki itt a kommentek közepén a belga börtönökkel példálozótt, na ez azért túlzás. itt belgiumban túlzsúfoltak a börtönök és 130%-os a telitettség.
a visszaesők aránya 80%.
viszont norvégiában kétféle börtön van a nyitott, és a zárt (ez valószínüleg az előbbi) a visszaesők aránya 20% és mindkettőben kötelező dolgozni!!!
gyilkosoknak is!! természetezen ők a zárt intézményben vannak, de az sem olyen szintű mint a szegedi csillag. de az biztos ,hogy itt nem bűnözni tanulnak meg a rács mögött, hanem beilleszkedni a társadalomba.
süti beállítások módosítása